woensdag 23 september 2009

Watch out Team USA!

Spanje heeft het EK Basketball, ofwel Eurobasket, gewonnen. En hoe! De eerste poulewedstrijden verliepen nog stroef. Tegen Servië werd verloren, Groot Brittanië werd pas na veel moeite verslagen en tegen Slovenië was een verlenging nodig. Hier en daar een extra gemiste vrije worp of driepunter en de Spanjaarden hadden de tweede poulefase niet eens gehaald. In die nieuwe poule (Eurobasket kende een wat omslachtig systeem van voorrondes en poulefases) werd prompt verloren van Turkije, de gastheer van het WK in 2010. Een crisis leek nabij. De wedstrijd tegen Litouwen leek dan ook een geschenk uit de hemel. Het Baltische land is normaal gesproken ook een topper, maar kwakkelde net als Spanje al het hele tournooi. Zonder erg veel moeite won Spanje deze game met 84-70.

Volgende tegenstander was Polen: gastheer van Eurobasket 2009 en eerder al de verrassende winnaar in de match tegen Litouwen. De Poolse ploeg, onder leiding van Orlando Magic speler Marcin Gortat, leek vermoeid; de Spaanse ploeg herboren. Met de fitte Jorge Garbajosa en Rudy Fernandez in de starting five werd Polen overrompeld. Spanje speelde weer zoals het speelde tijdens de Olympische Spelen en het WK in 2006 in Japan, dat de ploeg wist te winnen. Na veertig minuten speeltijd stond een 90-68 stand op het bord. Duidelijke cijfers. Het leek leek boven water voor Spanje.

Polen was echter maar Polen. In de kwartfinale wachtte Frankrijk. Een ploeg met toppers als Tony Parker, Boris Diaw en Ronny Turiaf. Spanje gaf echter direct flink Gas(ol) en Frankrijk kreeg de zuiderburen nooit meer echt in het vizier: 86-66. In de halve finale werd Griekenland met dezelfde soort cijfers (82-64) aan de kant geschoven. De Griekse sterspeler Vassilis Spanoulis, tot dan toe goed voor 16,7 punten per wedstrijd, kwam niet verder dan 7 punten. Dit geeft ook de kracht van Spanje weer: het is niet alleen een snel aanvallende ploeg, maar verdedigend ook ijzersterk. Spelers als Rudy Fernandez en de 18-jarige Ricky Rubio staan bekend om hun verdedigende kwaliteiten en ook inside staat Spanje als een huis. Altijd staat één van de broertjes Gasol onder het bord om schoten te blokken en rebounds te pakken.


De Spaanse ploeg was gedurende het tournooi op stoom gekomen. In de finale stond de ploeg tegenover Servië, waartegen een eerder verlies weggepoetst moest worden. Net als tegen Frankrijk en Griekenland startte Spanje als een op hol geslagen stier en al snel keek de jonge Servische ploeg tegen een achterstand van vijftien punten aan. De ploeg wist zich onder leiding van ondermeer Nenad Krstic en Uros Tripkovic wel enigszins te herstellen, maar spannend werd het nooit. Rudy Fernandez toonde zich weer een briljant verdediger en wist de veelscorende Servische guard Milos Teodosic te beperken tot slechts 5 punten. In de drie voorafgaande wedstrijden scoorde hij nog 20, 12 en 32 punten... Teodosic raakte zichtbaar gefrustreerd en maakt enkele opzichtige fouten. De Spanjaarden lieten hun hoofden echter niet gek maken. Kenmerkend voor de overmacht van Spanje was wel een prachtige alley-oop pass van (derde!) point guard Carlos Cabezas op de jonge Victor Claver aan het einde van de wedstrijd. Servië reageerde met een driepuntspoging: een airball. Ondanks dat het toen al nergens meer over ging, gaf het de verhoudingen goed weer. Eindstand: 85-63.


Na een stroeve start domineerde Spanje het tournooi. De vraag is nu wat Spanje kan gaan uitrichten tegen Team USA, volgend jaar in Turkije. In de Olympische finale wist Spanje het de Amerikaanse ploeg al zeer lastig te maken. Volgend jaar zou Spanje de ploeg van LeBron James, Chris Paul en alle andere sterren wel eens voorbij kunnen streven. De Amerikanen hebben misschien grotere spierballen, maar de Spaanse ploeg speelt al heel lang samen. Iedereen is bereid te werken voor de ploeg en, belangrijk ook, de Spanjaarden zijn veel vertrouwder met het FIBA-basketball dan de Amerikanen. Bovendien bezit de Spaanse ploeg simpelweg erg veel kwaliteit. Pau Gasol (Eurobasket MVP) is één van de beste ‘bigmen’ die op dit moment op deze aardbol rondlopen, Ricky Rubio is al goed en wordt alleen maar beter, Rudy Fernandez en Juan Carlos Navarro blijven altijd koel en hebben allebei aangetoond prima mee te kunnen in de NBA. Zo ook Jorge Garbajosa: een powerforward met een prima driepunter in huis. Nemen we een kijkje op de bank van Spanje, dan zien we Marc Gasol, die een prima rookieseizoen kende bij de Memphis Grizzlies. Naast hem zitten Felipe Reyes, het brok graniet van Real Madrid, de ervaren guards Raul Lopez en Carlos Cabezas en allroundspeler Alex Mumbru. De laatste plaatsen worden ingenomen door zeer talentvolle spelers: Victor Claver en Sergio Llull, beide in juni gedraft door NBA-ploegen. En dan ontbrak er ook nog een aantal spelers. Wat te denken van Jose Calderon, de floorleader van de Toronto Raptors. Sergio Rodriguez, net verhuisd van Portland naar Sacramento, is ook nog beschikbaar. In de Spaanse competitie speelt ook nog een aantal topspelers als Fran Vasquez (Barcelona) en Sergi Vidal (Real Madrid).

Het heden en de toekomst voor het Spaanse basketball zien er rooskleurig uit. De nationale ploeg is dan ook een perfecte mix van ervaren toppers en grote talenten. Team USA is gewaarschuwd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten