dinsdag 29 september 2009

Vals spel!

De Zweedse keeper Kim Christensen van IFK Göteborg haalde de afgelopen week het nieuws door zijn doel te verkleinen. Letterlijk. Door een paar drukkers tegen de beide palen maakt Christensen zijn doel enkele centimeters smaller. Zelf reageert de doelman laconiek: “Ik kreeg de tip enkele jaren geleden van een vriend. Sindsdien maak ik er zo nu en dan gebruik van.” De Zweedse voetbalbond weet zich vooralsnog niet echt raad met de situatie. Götenborg’s tegenstander Örebro overweegt protest aan te tekenen. De wedstrijd eindigde overigens in 0-0. Christensen's optreden is hier te zien

Dit incident lijkt op het eerste gezicht misschien niet echt ernstig en het is zelfs wel komisch. Toch is Christensen natuurlijk niet meer dan een valsspeler. Heel anders dan dopinggebruik, maar zeker niet zoals het hoort. Valsspelen is geen uitzondering in de wijde wereld van de sport. Topsporters willen nu eenmaal altijd winnen. Lukt het niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Er kwamen zonder veel moeite zomaar vier incidenten in mij op die ook aangemerkt kunnen worden als vals spel. Samen met de strapatsen van Christensen vormen ze een mooie top vijf (in willekeurige volgorde).

Op 2 oktober 2004 werd voor het eerst een MotoGP race verreden op het circuit van Losail in Qatar. De baan, midden in de woestijn, was nieuw en de grip ontbrak daardoor nog enigszins. Aangezien deze grip erg belangrijk is, ook bij de start van de race, besloten Valentino Rossi en zijn makkers de nacht voor de race met een scootertje een burnout te maken op de startplaats van Rossi. Het extra rubber wat hierdoor op de baan komt, zorgt voor meer grip bij de start. Rossi’s rivaal, Sete Gibernau, diende echter een klacht in. Rossi moest als laatste starten en crashte tijdens zijn inhaalrace. Gibernau won. Rossi zwoer nadien dat Gibernau nooit meer een race zou winnen. De Italiaan heeft gelijk gekregen. Of Rossi nu echt vals heeft gespeeld valt te betwisten. Het was echter wel een opmerkelijk incident.

Serieuzer wordt het in de Formule 1. Op 13 november 1994 vond de beslissende race in het wereldkampioenschap plaats. Schumacher voerde het algemeen klassement aan, vlak voor Damon Hill. Schumi leidde ook de race, gevolgd door concurrent Hill. Door een fout raakte Schumacher de muur. Hij vervolgde echter zijn weg, maar kwam in aanraking met Hill waardoor de beide coureurs uitvielen en Michael Schumacher wereldkampioen werd. De dubieuze crash is door Schumacher altijd als een race-incident afgedaan, maar hier zijn telkens weer grote vraagtekens bij te plaatsen. Helemaal toen in Schumi in 1997 een soortgelijke manoeuvre uithaalde bij Jacques Villeneuve, die overigens niet slaagde.


Meer recent, op 28 september 2008, kende de Formule 1 opnieuw een knap staaltje vals spel. Renault-coureur Nelson Piquet jr. crashte, naar later bleek, opzettelijk. Hierdoor kon zijn teamgenoot Fernando Alonso de race winnen. De opzet bleef geheim, totdat Piquet in 2009 openlijk verklaarde dat hij teamorders had gekregen om zijn wagen te crashen. Teambaas Flavio Briatore werd daarop levenslang geschorst. Renault kreeg een voorwaardelijke schorsing van twee jaar. Zowel Piquet als Alonso werden onschuldig verklaard. Piquet kan derhalve weer zonder de extra loden last van het schuldgevoel rondrijden.

Ten slotte keren we terug naar het voetbal, waar het vals spel aan de orde van de dag is, in de vorm van de schwalbe! Toevallig werd tijdens de afgelopen speelronde, op 27 september, een werkelijk fantastisch exemplaar van deze edele kunst van het misleiden tentoongesteld. ADO Den Haag-speler Charlton Vicento stortte zeer opzichtig ter aarde in het strafschopgebied. Het leverde hem terecht een gele kaart op. Vicento's uitvoering van de stervende zwaan is hier te zien.

Bovenstaande voorbeelden komen allemaal uit het voetbal en gemotoriseerde sporten. Misschien is het toeval, misschien ook niet. Duidelijk is wel dat het ene vals spel kwalijker is dan het andere, maar vooral ook dat het van alle tijden is. De verschillende trucjes zorgen voor ergernis en irritatie, maar ook tot hilariteit en verbazing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten